SİZE ÖZEL

Ramazanda Ağız Kokusunu Yenmenin Yolları…

RAMAZANDA AĞIZ KOKUSUNU YENMENIN YOLLARI…

August 01, 2013


Fizyolojik olarak her sağlıklı bireyde, sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakteriler nedeniyle ağız kokusu meydana gelebiliyor. Ağız kokusunun yüzde 87?sinin dilden ve/veya dişeti iltihabından kaynaklanmaktadır ve ramazanda oruç tutanların büyük derdi olan ağız kokusunu yenmek için uygulanacak basit yöntemlerle ağız kokusu sıkıntı olmaktan çıkmaktadır.

Oruç sırasında oluşan ağız kokusunu önlemek için dişleri fırçalamak büyük önem taşımaktadır. Oruçluyken diş fırçalamanın hiçbir sakıncasının olmadığı din adamları tarafından da defalarca onaylanmıştır. Diş fırçalamak vücudu besleyen bir durum olmadığı için oruçluyken yutmamak kaydıyla diş fırçalamanın oruca bir zararı bulunmamaktadır.

Ağız kokusunu artıran yiyecekler hangileridir?

  • – Baharatlı yiyecekler;
  • – Aşırı yağlı ve salçalı yiyecekler;
  • – Hazır gıdalar ve midedeki sindirimi zor olan yiyecekler;
  • – Soğan-sarımsak gibi yiyecekler;

Ağız kokusu oluşturabilirler.

Bu yiyeceklerin yerine ağız kokusunu önleyebilecek hangi besin türleri tüketilebilir?

  • – Limon;sahurda veya iftar esnasında bol su tüketirken bardağınıza limon dilimleri koyabilirsiniz.limon dilimli bitki çayları tüketebilirsiniz.
  • – Maydonoz-nane-roka filizleri; ramazan boyuncanefesinizi tazelemenize yardımcı olacaktır. Maydonozun nefesi tazeleme özelliği bulunur. Bunun yanında taze olmak kaydıyla, biberiye de etkili olabilir.
  • – Elma-havuç-turp; nefes tazelemekte ve dişlerinizi temizlemekte etkilidir. İçerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler.ayrıca kişniş, rezene gibi malzemeleride buldukça kullanabilirsiniz.Tuz ve kırmızı biber gibi onların da her sofranızda yerleri olsun. Küçük miktarda tükeceğiniz bu baharatlar sayesinde yemek sonrası ağzınızda kötü tadlar bırakmayacaktır.
  • – Tarçın; kabuklarında bulunan özel bir yağ, ağızda bulunan her tür bakteriyi yok eder.
  • – Sakız; İçeriğinde xylitol bileşkeni olan sakızlar çürüklerini önlemeye yardımcı olur
  • – Yoğurt: Eğer gün boyunca yağlı ve kötü kokabilecek besinler tükettiyseniz lezzetli bir alternatifiniz var. Günde bir veya iki kere yiyeceğiniz yarım kap yoğurt ağız içerisindeki hidrojen sulfüt kokusunu yok etmeye yardımcı olur.
  • – Yeşil çay

 

Ramazan?da ağız bakımı için;

  • – Orucunuza başlamadan önce ve orucunuzu açtıktan sonra dişlerinizi mutlaka 2 dakika fırçalayın
  • – İftar ve sahurda uygun yiyecek ve içeceklere tarçın katın
  • – Gece uyurken burnunuzun tıkalı olmadığından emin olun ve ağzınızdan nefes almamaya dikkat edin
  • – Lokmalarınızı iyi çiğneyin
  • – Yemeğin yanında limonlu su için
  • – Dişlerinizi fırçalarken dil sırtını ve yanak içlerinizi fırçalayın
  • – Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi ve ağız gargarası kullanın

No comments yet.

<